Καθήκοντα Υπεύθυνου Τμήματος

Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς ορίζονται και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων με τις παρακάτω υποχρεώσεις:

  • Έχουν τη γενική ευθύνη του τμήματος και το οργανώνουν σε μαθητική κοινότητα με βάση τις αρχές της δημοκρατικής διοίκησης και σύμφωνα με το καταστατικό των Μαθητικών Συμβουλίων
  • Παρακολουθούν τη διαγωγή, την επιμέλεια, την επίδοση και την τακτική φοίτηση των μαθητών σ’ όλα τα μαθήματα
  • Συνεργάζονται στενά με τους διδάσκοντες στο τμήμα και διερευνούν σε συνεργασία με το Συμβούλιο του τμήματος θέματα που έχουν σχέση με την επιμέλεια, την επίδοση και τη συμπεριφορά των μαθητών του και φροντίζουν για τη λήψη συλλογικών αποφάσεων για βελτίωση των μαθητών σ’ αυτούς τους τομείς
  • Οργανώνουν συσκέψεις των γονιών των μαθητών, σε συνεννόηση με τον Διευθυντή, στις οποίες συζητούνται θέματα αγωγής, πειθαρχίας και προόδου των μαθητών

Επιπλέον είναι υπεύθυνοι για:

  • Τον έλεγχο πληρότητας των ατομικών φακέλων των μαθητών- υπεύθυνη δήλωση
  • Την καταχώρηση απουσιών
  • Την ενημέρωση γονέων – κηδεμόνων με εμαιλ , μόλις οι απουσίες του μαθητή φθάσουν συνολικά τις 30. Όταν ξεπεραστούν οι 30 απουσίες, ενημέρωση γίνεται κάθε πρώτο 5ήμερο του μήνα για τις απουσίες του προηγούμενου μηνός. (Χρήσιμη είναι η ύπαρξη αντιγράφων)
  • Συντάσσουν, σφραγίζουν, υπογράφουν και επιδίδουν τα ατομικά δελτία προόδου στους γονείς και κηδεμόνες.
  • Καταχώρηση των ωριαίων αποβολών ή άλλων ποινών ή διακρίσεων εάν υπάρχουν. Στις αποβολές ελέγχουν αν είναι καταχωρημένες στο βιβλίο ποινών και σημειώνουν δίπλα στην ποινή Ω.Α. για ωριαία αποβολή, Η.Α. για ημερήσια αποβολή και Α για πολυήμερη αποβολή. 
  • Οι υπεύθυνοι της Γ΄ τάξης τις φωτογραφίες των μαθητών και συντάσσουν στο τέλος του έτους τα απολυτήρια των μαθητών του τμήματός τους.

Επίσης έχουν την

>> Παιδαγωγική ευθύνη για κάθε μαθητή/τρια του Τμήματος και στήριξή του, καθώς και σωστή οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος.
>> Διενέργεια εκλογών για το Συμβούλιο του Τμήματος.
>> Ευθύνη για καλλιέργεια δημοκρατικής συνείδησης και σεβασμού των κανονισμών που διέπουν τα Μαθητικά Συμβούλια.
>> Ευθύνη οργάνωσης, καλαισθησίας, επιμέλειας της αίθουσας διδασκαλίας του Τμήματος
>> Οργάνωση με την έγκριση του διευθυντή, συναντήσεις με τους γονείς των μαθητών του Τμήματος για γνωριμία, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.
>> Συμμετοχή στις συνεδρίες του Πειθαρχικού Συμβουλίου στις περιπτώσεις που εξετάζεται παράπτωμα μαθητή του Τμήματος. 
>> Συντονισμός της Παιδαγωγικής Ομάδας που συνέρχεται με σκοπό την εξέταση της πορείας του Τμήματος: συμπεριφορά, απειθαρχία, επίδοση, πρόοδος, ενισχυτική διδασκαλία κ.ά.
>> Οργάνωση και συντονισμό πολυθεματικών συσκέψεων.
>> Έλεγχος της κατάστασης του ταμείου της τάξης.
>> Για τις συναντήσεις του με το Τμήμα του, διατίθενται διδακτικές περίοδοι. Κατά  τη διάρκεια αυτών των περιόδων διεκπεραιώνονται όλες οι αναγκαίες εργασίες, γίνονται όλες οι ανακοινώσεις και συζητιούνται θέματα που αφορούν στους μαθητές, οι οποίοι ενημερώνονται και για όλες τις δράσεις του σχολείου. 

Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια κάθε τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες για την απουσία των μαθητών/τριών και να πληροφορείται τους λόγους της απουσίας τους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως με τηλεφώνημα, με μήνυμα σταλμένο από λογαριασμό του σχολείου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – εφόσον οι γονείς/κηδεμόνες έχουν υποβάλει στο σχολείο σχετική υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση – ή στο κινητό τηλέφωνο των γονέων/κηδεμόνων (SMS), ή με επιστολή. Εάν η επικοινωνία με τους γονείς/κηδεμόνες δεν είναι εφικτή ή εάν οι γονείς/κηδεμόνες αρνηθούν την επικοινωνία ή εάν για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι απαραίτητο, συγκαλείται το Συμβούλιο του Τμήματος για να εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσης ενεργειών παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, η προσφυγή σε υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες.

Σε περίπτωση που μαθητής/τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή πραγματοποιήσει τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο/η εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή με επιστολή), πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Μετά την πρώτη ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο/η εκπαιδευτικός τους ενημερώνει τις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στον συνολικό αριθμό απουσιών.