Επίσκεψη στην όμορφη Καβάλα της …προσφυγιάς

Την Καβάλα επισκέφθηκαν 40 παιδιά της Α΄ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα “Μικρασία, Ανατολικά της καρδιάς”, μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους.

Προορισμός της διδακτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 23/02/2023 ήταν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, καθώς και το Μουσείο Καπνού.

Προηγήθηκε ένας περίπατος- εμπειρία στην Παλιά Πόλη της Καβάλας, με ανάβαση στην εκκλησία της Παναγιάς, περπάτημα στα πλακόστρωτα σοκάκια μέχρι το σπίτι του Μωχάμετ Άλη, το Ιμαρέτ και το Φρούριο της πόλης.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στις Καμάρες, το σήμα κατατεθέν της πόλης, όπου και βρίσκεται το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Εκεί οι δύο υπεύθυνες εθελόντριες κυρίες, η κ. Κριθαρέλη και η κ. Μπορμπότση μάς έκαναν μια συναρπαστική ξενάγηση στους χώρους που περιέχουν κειμήλια μεγάλης συναισθηματικής αξίας και που οι κάτοχοί τους δέχτηκαν να αποχωριστούν, για να διατηρήσουν άσβεστη τη μνήμη των χαμένων τους πατρίδων και την περιπέτεια της “εξόδου” των προγόνων τους. Η ιστορία πίσω από κάθε αντικείμενο, πολύτιμο ή χρηστικό, έκανε την ξενάγηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και θέλησαν να ανταποδώσουν, χορεύοντας σε μικρασιάτικους σκοπούς…

Δείτε παραπάνω ένα μικρό βίντεο από τον χορό των παιδιών

Η επόμενη επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού κατέδειξε την εξάρτηση της οικονομίας της πόλης από την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού, καθώς και τον ρόλο που αυτός έπαιξε στην επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων που αποφάσισαν να παραμείνουν στην πόλη της Καβάλας.

Λίγο κουρασμένοι, γεμάτοι, όμως από συναισθήματα, εντυπώσεις και σκέψεις επέστρεψαν οι μαθητές στην έδρα τους. Ήταν μια όμορφη διδακτική επίσκεψη που πιστεύουμε ότι άφησε ωραίες αναμνήσεις.. Για την ιστορία, τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: Σ. Καζάκα, Ε. Λίτσος, Κ. Ξύφτη και Ε. Παπαδοπούλου.