ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

          Στις 27/10/2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 8:45 π.μ , στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής γιορτάσαμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940  με εθνική υπερηφάνεια, με τη συμμετοχή όλων των μαθητριών/τών και των εκπαιδευτικών, παρουσία του διευθυντή κ. Στεφανίδη Β. Η γιορτή μας είχε το εξής θέμα: « ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΔΕ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ: Πόλεμος και εγκλεισμός 1939-1945 – Πανδημία και εγκλεισμός 2020-2021». Η τελετή ήταν αφιερωμένη στους νέους ανθρώπους που βίωσαν τις απάνθρωπες συνθήκες του εγκλεισμού τόσο στη διάρκεια του απεχθούς Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όσο και στη διάρκεια μιας άλλης μορφής “πολέμου”, όπως αυτή της πανδημίας λόγω covid 19, ωστόσο δεν το “έβαλαν κάτω”. Προσπάθησαν να σώσουν τα όνειρά τους και να “σηκωθούν” πάλι κυοφορώντας την ελπίδα, με σκοπό να συνεχίσουν να ζουν και να αγωνίζονται για έναν καλύτερο, πιο “ανθρώπινο” κόσμο.

          Στην έναρξη της εκδήλωσης ορίστηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες και έγινε η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή κ. Στεφανίδη Β. Επίσης αναγνώσθησαν τα ονόματα των μαθητριών και μαθητών του σχολείου μας που βραβεύτηκαν με αριστεία και βραβεία προόδου.

Η συνολική παρουσίαση δόθηκε με τη μορφή power point. Tο κύριο μέρος της γιορτής ξεκίνησε με την προβολή του α΄μέρους του βίντεο που περιλάμβανε συνεντεύξεις μαθητών και μαθητριών της Γ΄τάξης του σχολείου. Απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς βίωσαν τη μη συμμετοχή τους σε ανοιχτή και συλλογική σχολική εκδήλωση, όπως οι σχολικές επετειακές γιορτές κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους εξαιτίας της πανδημίας  covid 19. Επίσης, κατά το δεύτερο μέρος της προβολής του βίντεο ρωτήθηκαν και απάντησαν για το πώς επιθυμούν σήμερα ως νέοι να συμμετέχουν στις εθνικές επετείους και ποια μηνύματα θέλουν να μεταδώσουν στους συμμαθητές τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι απαντήσεις των παιδιών παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διακρινόμενες για την ωριμότητα και την κριτική τους ματιά. Γι `αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι οι  συμμαθητές τους έδειξαν την απαιτούμενη προσοχή και αντέδρασαν με ενθουσιασμό. Την επιμέλεια του βίντεο με τις  συνεντεύξεις των μαθητών την είχαν ομάδα μαθητών με τη διακριτική καθοδήγηση του καθηγητή της πληροφορικής.

Ακολούθησαν κείμενα και βίντεο αφιερωμένα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτόν. Η έμφαση δόθηκε στην ιστορία της Άννας Φρανκ και με αφορμή το Ημερολόγιό της παρουσιάστηκε μια εικονοϊστορία βασισμένη στο graphic diary της ηρωίδας διανθισμένη με απαγγελία αποσπασμάτων από το Ημερολόγιο.

          Στο β΄μέρος της εκδήλωσης έγινε η σύνδεση με το σήμερα:

 “ Είμαι κι εγώ ένα παιδί που γνώρισε τον εγκλεισμό…” αναγνώσθηκε το κείμενο και προβλήθηκαν εικόνες από την πανδημία και τον εγκλεισμό των παιδιών και τα έρημα σχολεία.

Τέλος, ο επίλογος με τίτλο  “Ας δώσουμε μια ευκαιρία στα όνειρα”αναφερόταν στα μηνύματα που θέλαμε να στείλουμε προς όλους τους συμμετέχοντες και ιδιατέρως προς τους μαθητές:

“Η συναίσθηση ότι είμαστε ζωντανοί μάς πλημμυρίζει χαρά, μας δίνει κουράγιο. Λαχταρούμε να ξαναβρούμε τη χαμένη ανθρωπιά μας. Να ξαναγίνουμε Άνθρωποι μετά την κτηνωδία, να βγούμε στο φως από το σκοτάδι”.

Με την ολοκλήρωση της γιορτής τραγουδήθηκε ο Εθνικός μας Ύμνος.

  1. Η επιμέλεια του βίντεο με τις συνεντεύξεις των μαθητών έγινε από τους:

α) Τζελέπη Σαράντη

β) Πασόπουλο Βαγγέλη

γ) Αποστολίδη Νικόλαο

δ) Καίκα Χριστίνα

ε) Γιλδίζη Κυριακή

  • Η επιμέλεια της power point παρουσίασης έγινε από τους:

α) Τζελέπη Σαράντη

β) Ντάφου Ζωή  

  • Απαγγελίες πεζών και ποιημάτων από τους μαθητές /τριες :

          α) Χρηστίδου Πασχαλίνα

          β) Αποστολίδη Νικόλαο

          γ) Νικολάου Στέργιο

          δ) Βαγενά Αναστασία

          ε) Πιατίδη Χαρά

         στ) Δούκα Μαργαρίτα

          ζ)  Γκανίδου Μαρία

          η) Λιάπη Θεοδώρα

          θ) Φυτιλά Βαλεντίνη

          ι)  Μάστορα Βασιλική

  • Μουσική και τραγούδια από τους μαθητές της χορωδίας του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της μουσικής κ. Μιντιούρη Γεώργιου.

Ακούστηκαν τα τραγούδια :α) Πήραμε το Αργυρόκαστρο

                                             β) Μελαχρινέ Ναπολιτάνο

                                             γ) Δυο παιδιά απ` το Βραχώρι

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, για την υποστήριξη στη διεξαγωγή της σχολικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου 2022, τον διευθυντή του σχολείου μας, κ. Στεφανίδη Β., τις υποδιευθύντριες, κες Αικ. Σαλαμβά και Χρ. Σιρλώπη και τους παρακάτω εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής για την πολύτιμη βοήθειά τους:

1. Κων/νος Καϊτατζής, πληροφορικός

2. Μεταξία Σουλιώτη, φιλόλογος

2. Ελένη Στεργιούλα, καλλιτεχνικής αγωγής

3. Γιώργος Μιντιούρης, μουσικός

Επίσης,τις πιο θερμές μας ευχαριστίες απευθύνουμε στους συμμετέχοντες μαθητές που εργάστηκαν ακούραστα και με προθυμία, για να υλοποιηθεί το παρόν εγχείρημα και κυρίως στον μαθητή, Τζελέπη Σαράντη, που ανέλαβε (και τα κατάφερε περίφημα!) το κύριο βάρος της δημιουργίας πρωτότυπου βίντεο και της επιμέλειας της power point παρουσίασής μας.

ΤΜΗΜΑ Γ5:                                                ΤΜΗΜΑ Γ4:

1. Τζελέπης Σαράντης                              1. Λιάπη Θεοδώρα

2. Πασόπουλος Βαγγέλης                         2. Μάστορα Βασιλική

3. Αποστολίδης Νίκος                              3.  Φυτιλά Βάλια

4. Μπαλτζής Σταμάτης                           

5. Μπογντάνι Ίγκλι

6. Μπαρδή Όλιβερ

7. Μπέλλος Αθανάσιος

8. Νικολάου Στέργιος

9. Μποζατζίδης Φοίβος

10. Λαφτσή Μαριάννα

11. Μπλέτσα Δήμητρα

12. Παπαναστασίου Χρήστος

13. Χρηστίδου Πασχαλίνα

ΤΜΗΜΑ Γ1:                                                   ΤΜΗΜΑ Γ3:

1. Καϊκα Χριστίνα                               1. Βαγενά Αναστασία

2. Γιλδίζη Κυριακή                              2. Πιατίδη Χαρά

                                                             3. Δούκα Μαργαρίτα

                                                             4. Γκανίδου Μαρία

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση και διεξαγωγή της γιορτής ήταν η καθηγήτρια Ζωή Ντάφου, φιλόλογος.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους συμμετέχοντες!

Ζήτω η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940!

Αιώνια ας είναι η μνήμη των ηρωικών μας νεκρών!