Το Σχολείο μας στη Νίκαια και την Κυανή Ακτή

Στη Νίκαια της Γαλλίας και την Κυανή Ακτή ταξίδεψαν 37  μαθητές/τριες  του σχολείου μας κατά το χρονικό διάστημα 9-13 Μαρτίου 2024 με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Μαυρίδου Σουλτάνα ,την κ. Μαυράκη Φαίδρα και την κ. Σουλιώτη Μεταξία.Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης των πολιτιστικών προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων «Ακολουθώντας την ολυμπιακή  φλόγα από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη Γαλλία»  και «Ταξιδεύοντας  στις Ολυμπιάδες» στα οποία συμμετέχουν οι γαλλόφωνοι/ες μαθητές/τριες της  Γ’ Γυμνασίου, καθώς και μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου, και έπειτα από πρόσκληση του Τμήματος Ελληνικής Γλωσσομάθειας Νίκαιας, Κυανής Ακτής και Περιχώρων.

Η εκδρομή μας  περιελάμβανε επισκέψεις σε ενδιαφέρουσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, περιοχές με ιστορία, πολιτισμό και τέχνη και ήταν σχεδιασμένη με γνώμονα μαθησιακά κριτήρια και στόχο την απόκτηση νέων γνώσεων και εμπειριών από τους μαθητές/τριες. Άλλωστε ό,τι ζούμε το μαθαίνουμε!

Την πρώτη μέρα της παραμονής μας  περιηγηθήκαμε σε σημαντικά   αξιοθέατα της  πόλης ,Δικαστικό Μέγαρο, Δημαρχείο, μουσείο μοντέρνας τέχνης , στα γραφικά στενά  της  Παλιάς  Πόλης της Νίκαιας με τις μπαρόκ εκκλησίες  και στις  κεντρικές πλατείες της, πλατεία Garibaldi, πλατεία Massena με τα χαρακτηριστικά κοκκινόχρωμα κτίρια, στον καθρέφτη του νερού και στον Βοτανικό κήπο.

 Επισκεφτήκαμε  το Τμήμα Ελληνικής Γλωσσομάθειας (ΤΕΓ) Νίκαιας, Κυανής  Ακτής και Περιχώρων. Εκεί  μας υποδέχτηκαν με πολλά χαμόγελα  και φιλοξενηθήκαμε σε μία από τις  αίθουσες  του σχολείου, όπου μας περίμεναν γευστικότατα εδέσματα. Γνωριστήκαμε και συζητήσαμε με αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου. Μετά το θερμό καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του σχολείου και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων  επισκεφτήκαμε και την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που βρισκόταν στον ίδιο χώρο. Αποχαιρετιστήκαμε ανταλλάσσοντας αναμνηστικά  δώρα και τους ευχαριστήσαμε θερμά για τη ζεστή φιλοξενία τους.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην πανέμορφη  παραλιακή  λεωφόρο  Promenade des Anglais, θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική των κτιρίων της bell epoque και παρακολουθήσαμε τον τερματισμό του ποδηλατικού γύρου  Παρίσι –Νίκαια.

Τις επόμενες   μέρες  επισκεφτήκαμε  γειτονικές  πόλεις και χωριά  της Νίκαιας.

 Θαυμάσαμε τη φυσική ομορφιά του  Beaulieu sur mer  και  ξεναγηθήκαμε στη Villa Kerylos, του Γάλλου αρχαιολόγου Thέodore Reinach χτισμένη και διακοσμημένη  στα πρότυπα του αρχαιοελληνικού οικήματος, η οποία σήμερα είναι μουσείο. Μάθαμε λεπτομερώς για την πλήρη δομή, αρχιτεκτονική, διαρρύθμιση και πήραμε μία γεύση από  μια καθημερινή ημέρα στην εντυπωσιακή αυτή  αρχαία ελληνική κατοικία που ατενίζει τη Μεσόγειο και βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα.

Επισκεφθήκαμε, επίσης, την παραθαλάσσια  πόλη  Antibes ,γνωρίσαμε την ιστορία του μουσείου του Πικάσο  και  ξεναγηθήκαμε από τον Γάλλο υπεύθυνο ξενάγησης στο αθλητικό στάδιο που θα γίνουν οι ημιτελικοί των Ολυμπιακών αγώνων καλαθοσφαίρισης, Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέρος της προπόνησης  αθλητή  που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του αγωνίσματος «Τραμπολίνο». Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας εξάσκησαν τη γαλλική γλώσσα, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσουν τις  απορίες τους στον υπεύθυνο της ξενάγησης. Εντυπωσιαστήκαμε ιδιαιτέρως από  την περιήγησή μας στο  μεσαιωνικό  χωριό –πινακοθήκη  Saint Paul de Vence,το χωριό των καλλιτεχνών με τις πολλές γκαλερί καθώς και από  το κόκκινο χαλί των Καννών και το Μέγαρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Μονακό και  το Ωκεανογραφικό Μουσείο, το παλάτι  των Μονεγάσκων, τον Καθεδρικό Ναό, και  τη συνοικία Μόντε Κάρλο.

Επιστρέφοντας στη  Θεσσαλονίκη επισκεφθήκαμε  το  Ολυμπιακό Μουσείο, στο οποίο    παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Τελευταία μας στάση το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο.

Η εμπειρία  του ταξιδιού χαρακτηρίζεται ανεκτίμητη και μοναδική για τους μαθητές/τριες μας αλλά και  τις εκπαιδευτικούς. Ήταν ένας συνδυασμός κλίματος ενθουσιασμού, χαράς  και πολιτισμού.

Δόθηκε η ευκαιρία  στους μαθητές/τριες  να  ταξιδέψουν σε μια σύγχρονη γαλλική πόλη με  αρχαιοελληνικές ρίζες και κατ΄ επέκταση  να κατανοήσουν το δέσιμο των δύο λαών, να γνωρίσουν  την  γαλλική κουλτούρα  και  τον πολιτισμό, να έρθουν σε βιωματική επαφή με τη γλώσσα και να επισκεφτούν χώρους που θα γίνουν  οι ημιτελικοί αγώνες της Ολυμπιάδας 2024.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των μαθητών/τριών μας για τη συνεργασία και την υποστήριξη τους στην υλοποίηση της εκδρομής μας!

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Μαυρίδου Σουλτάνα

Μαυράκη Φαίδρα

Σουλιώτη Μεταξία