Η ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΣΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων δύο κοινά προγράμματα φιλαναγνωσίας με κεντρικό θέμα την αρχαία Ελλάδα. Συντονιστές των δύο κοινών προγραμμάτων ήταν οι εκπαιδευτικοί Λίτσος Ευάγγελος (ΠΕ02 Φιλόλογος) και Μπρούμα Βασιλική (ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών). Επίσης, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Στεφανίδης Βασίλειος (ΠΕ03 Μαθηματικός), δ/τής του σχολείου, Σιρλώπη Χρυσάνθη (ΠΕ02 Φιλόλογος), υπ/ντρια του σχολείου και Μιντιούρης Γεώργιος (ΠΕ79 Μουσικός). Το σημαντικότερο είναι ότι συμμετείχαν συνολικά 45 παιδιά της Α τάξης.

Το βιβλίο που επιλέξαμε ήταν το «Έγκλημα στην αρχαία αγορά» της σπουδαίας αρχαιοελληνίστριας καθηγήτριας Claude Mosse. Τα παιδιά μέσα από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα προσέγγισαν ένα μεγάλο μέρος των θεσμών και της καθημερινής ζωής (οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής, δημόσιας και ιδιωτικής) στην αρχαία Αθήνα της κλασικής εποχής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, έχοντας μπει στο ρόλο του αστυνομικού ερευνητή, αναζητούσαν τον πιθανό δολοφόνο αξιοποιώντας τα στοιχεία της έρευνάς τους, καθώς αυτά αποκαλύπτονταν σελίδα με τη σελίδα.

Συνάμα, δημιουργήσαμε τον πίνακα σε στήλες με τα πρόσωπα του έργου, τα θύματα, τους υπόπτους και τους έχοντες άλλοθι. Κάθε φορά συνδέαμε πάνω στον πίνακα τα πρόσωπα που σχετίζονταν μεταξύ τους με κόκκινο νήμα, έτσι ώστε να φαίνονται οι μεταξύ τους σχέσεις και η εμπλοκή τους στη υπόθεση. Τέλος, εντοπίσαμε τον δολοφόνο, αφού ερευνήσαμε τα κίνητρα και καταρρίψαμε το άλλοθί του.

Πέρα από την ανάγνωση είχαμε και όμορφες στιγμές χαλάρωσης. Καθώς το πρόγραμμα υλοποιούνταν την 7η ώρα της Παρασκευής, απαραίτητα ήταν ορισμένα κουλουράκια πορτοκαλιού, για έχουν δυνάμεις οι μικροί πεινασμένοι ερευνητές μας. Την αποκάλυψη του ενόχου τη γιορτάσαμε με πίτσες και αναψυκτικά, όπως στις αστυνομικές ταινίες.

Επιστέγασμα και επιβράβευση των παιδιών που αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν η τριήμερη εκδρομή στον Βόλο, τους Δελφούς και τον Όσιο Λουκά Βοιωτίας. Στην εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν συνολικά 75 μαθητές/-τριες από πέντε Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων του σχολείου μας.

Ήταν ένα διαχρονικό βιωματικό οδοιπορικό στην ελληνική ιστορία: Από την προϊστορία (νεολιθικός οικισμός Διμηνίου), στην αρχαία ιστορία (Δελφοί), στο Βυζάντιο (Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας και ψηφιδωτά Οσίου Λουκά Βοιωτίας) έως τη νεότερη (Μνήμες Μικρασίας – Μουσείο Πόλης του Βόλου) και τη σύγχρονη ιστορία (ολοκαύτωμα Διστόμου)

Μετά από αυτές τις πλούσιες εμπειρίες, τις γεμάτες όμορφα συναισθήματα και διανθισμένες από χαρούμενα παιδικά προσωπάκια, δίνουμε ραντεβού την επόμενη χρονιά για νέες περιπέτειες…

Στο παρακάτω τρίλεπτο βίντεο μπορείτε να δείτε αρκετές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το πρόγραμμά μας, κι αφού γίναμε ντεντέκτιβ η μουσική υπόκρουση είναι από τον Ροζ Πάνθηρα όπως το εκτέλεσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας.