ΜΑΘΗΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΑΝΘΟΥ 19/10/2022

Βιωματικό μάθημα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο … πεδίο κάναμε στις 19 Οκτωβρίου με 110 μαθητές και μαθήτριές μας της Γ’  τάξης και πολύ το χαρήκαμε! Πηγή έμπνευσης κι αφόρμησης ήταν το κείμενο «Του γιοφυριού της Άρτας» από το βιβλίο μας. Προηγήθηκε η επεξεργασία του στη φυσική τάξη και τολμήσαμε να … αναστρέψουμε την τάξη!

  Το πεδίο;  Η πέτρινη παραδοσιακή γέφυρα στον ποταμό Κομψάτο, έξω από τον Πολύανθο. Σε μια ημερήσια εξόρμηση, με σύμμαχο τον καταπληκτικό καιρό για μέσα Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας με 6 συνοδούς εκπαιδευτικούς πεζοπορήσαμε στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται στεριωμένο από τον 17ο αιώνα το γεφύρι κι απολαύσαμε δημιουργικές εργασίες που εκπονήθηκαν από τους ίδιους. Ξεναγηθήκαμε, ακούσαμε πληροφορίες για την κατασκευή του και το χτίσιμο παρόμοιων παραδοσιακών γεφυριών, που αντέχουν τόσους αιώνες, μάθαμε για θρύλους και δοξασίες για το στέριωμά τους, ακούσαμε εξαιρετικά ποιήματα δημιουργικής γραφής σε ιαμβικό 15ασύλλαβο, παρακολουθήσαμε δραματοποιημένο το δημοτικό τραγούδι «Του γιοφυριού της Άρτας» σε μια ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα. Όλα αυτά με φόντο το επιβλητικό γεφύρι σε μια φθινοπωρινή πανδαισία ήχων και χρωμάτων! Τα παιδιά γοητεύτηκαν και ζητούσαν να περπατήσουμε περισσότερο, παρά τη δυσκολία της ανάβασης στο ορειβατικό μονοπάτι. Η ομάδα όμως ήταν πολύ μεγάλη…

  Συνεχίσαμε με περιήγηση και ξεκούραση στον παραδοσιακό οικισμό του Ιάσμου κι επιστρέψαμε ασφαλείς κι ευχαριστημένοι από την διδακτική αυτήν επίσκεψη που, σημειώνουμε, ήταν η 1η τέτοιου είδους δράση για τα παιδιά της Γ’  τάξης, μετά από 2,5 χρόνια εγκλεισμού στο σπίτι και στο σχολείο.

Το γεφύρι από την όχθη
Το γεφύρι από ψηλά
Οι συνοδοί καθηγητές
Μερικοί από τους μαθητές που συμμετείχαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς