Πολιτιστικό πρόγραμμα : «Μικρασία, ανατολικά της καρδιάς»

Μια προβολή ταινίας, ένας διαγωνισμός- κουίζ γνώσεων με έπαθλο λογοτεχνικά βιβλία και μια έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος: «Μικρασία, ανατολικά της καρδιάς»

   Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Μικρασία, ανατολικά της καρδιάς» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», στον χώρο του σχολείου μας . Η εμβληματική ταινία με την θαυμάσια αναπαράσταση της εποχής, καθώς και των ιστορικών γεγονότων προβλημάτισε και συγκίνησε..

   Στο πλαίσιο, εξάλλου, του ίδιου προγράμματος, οργανώθηκε διαγωνισμός- κουίζ γνώσεων που αφορούσε τους τόπους που επισκεφθήκαμε στις δυο εκδρομές του προγράμματός μας. Όπως αποδείχτηκε, οι μαθητές εμπέδωσαν τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων και απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι οι γνώσεις που αποκτούνται με βιωματικό τρόπο και ψυχαγωγία, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει και το έπαθλο, που ήταν λογοτεχνικά βιβλία με θέμα σχετικό, όπως «Τα ματωμένα χώματα» και «Οι νεκροί περιμένουν» της Διδώς Σωτηρίου, «Το Νούμερο 31328», το «Μικρασία Χαίρε» και η «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη.

   Τέλος, με τη συνεργασία και καθοδήγηση της καθηγήτριας των Εικαστικών του σχολείου μας κ. Στεργιούλα Ελένης, οι μαθητές πραγματοποίησαν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, έργα ζωγραφικής, εμπνεόμενοι από το περιεχόμενο του προγράμματος. Εικόνες από τις πατρίδες που χάθηκαν, εικόνες της φλεγόμενης Σμύρνης, η προσφυγιά, οι ρίζες στις νέες πατρίδες ήταν μερικά από τα θέματα που οι μαθητές μας με πολύ έμπνευση και μεράκι δημιούργησαν. Έτσι, στο τέλος της χρονιάς, τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν στο αίθριο του σχολείου μας.

   Ευχόμαστε, ως υπεύθυνοι του προγράμματος, να βάλαμε έστω και ένα λιθαράκι ώστε οι «χαμένες» πατρίδες να μην γίνουν και ξεχασμένες..