ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΣΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο Ήλιος ο ηλιάτορας ο πετροπαιχνιδιάτορας του Οδυσσέα Ελύτη, αφού έπαιξε κρυφτό με τα σύννεφα νωρίς το πρωί της Δευτέρας 20ης Μαρτίου, έριξε τις ακτίνες του πάνω στην Κομοτηνή και μας επέτρεψε να υπολογίσουμε και φέτος την ακτίνα της Γης, ακολουθώντας τα βήματα που μας έδειξε ένας ήλιος του πνεύματος της αρχαιότητας, ο πολυμαθής Ερατοσθένης. Το πείραμα αυτό με το οποίο βρίσκουμε την ακτίνα της Γης μετρώντας μόνο μια σκιά (με συγκεκριμένες συνθήκες), θεωρείται από τα ωραιότερα που έγιναν ποτέ και χαρακτηρίζεται τόσο από την απλότητά του όσο και από την πολύπλευρη επιστημονική γνώση που προσφέρει σε όσους το εκτελούν.

Στην προετοιμασία και την εκτέλεση του πειράματος συμμετείχαν το τμήμα Β4, οι καθηγήτριες κ. Αλτιπαρμάκη Αλεξάνδρα (Φυσικός), κ. Ζερβοπούλου Άννα (Γεωλόγος) , κ. Πάρτσια Ζωή (Χημικός) και ο καθηγητής κ. Ρίζος Κωνσταντίνος (Φυσικός).

Περισσότερες πληροφορίες για το Πείραμα του Ερατοσθένη και την εκτέλεσή του στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (link).

https://3gym-komot.rod.sch.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b8%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-3%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83/